Ik ga op reis en ik neem mee: een beperking!

De tijd dat mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking niet op vakantie konden ligt ver achter ons. Diverse touroperators bieden aangepaste vakanties aan voor uiteenlopende doelgroepen. Niets wordt daarbij aan het toeval overgelaten. De reisbestemming en het hotel worden grondig gescreend en met busbedrijven of luchtvaartmaatschappijen worden afspraken gemaakt zodat de gast zo min mogelijk, liefst geen, ‘beperking’ ondervindt. Toch zijn er nog onderdelen in de reizen te verbeteren voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Rolstoeltoegankelijk of rolstoel aangepast?

Er wordt een hele inspanning geleverd om reizen voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Toch wordt de organisatie steeds lastiger. Budgetten voor reizen zijn beperkt, er wordt kritisch gekeken naar de bestedingen vanuit zorgverzekeraars en –instellingen, reizigers hebben weinig financiële ruimte en er wordt beknibbeld op de service. Hotels pretenderen bijvoorbeeld dat ze rolstoeltoegankelijk zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze ook aangepast zijn op mensen in een rolstoel. Het is goed om te zien dat hotels bijvoorbeeld geen drempels in gangpaden gebruiken, maar als de wastafel op stahoogte is of er weinig ruimte is rondom het bed, levert dit voor een rolstoelgebruiker grote uitdagingen op tijdens de reis.

Compliment voor touroperators

Voor de gespecialiseerde touroperator levert dit ook een uitdaging op. Zij moeten op zoek naar geschikte accommodaties die wel aangepast zijn op mensen in een rolstoel. Daarnaast moeten zij een excursieprogramma aanbieden waarbij rekening gehouden wordt met de beperkingen en mogelijkheden van de gasten. Hoe intensief is een excursie en is het praktisch überhaupt te doen om een excursie te volgen voor iemand met een lichamelijke of geestelijke beperking? Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe touroperators hier invulling aan geven!

Deur-tot-deur service

Het is belangrijk dat mensen met een beperking kunnen genieten van een welverdiende vakantie. Dat begint al thuis. Mensen in een rolstoel zijn vaak afhankelijk van rolstoelvervoer om bij het vertrekadres van de bus, het schip of het vliegtuig te komen. Hiervoor is specialisme nodig. Waar je in het verleden zag dat dit een verantwoordelijkheid van de gast zelf was, zie ik gelukkig dat steeds meer touroperators hiervoor professionele taxibedrijven inschakelen. Deze bedrijven hebben de beschikking over aangepaste taxivoertuigen, professionele chauffeurs die ervaring hebben met het omgaan met deze groep en de bedrijven kunnen de gehele organisatie van de ‘deur-tot-deur’ service uit handen nemen.

Neem reizen voor mensen in een rolstoel serieus

Wij hebben inmiddels veel ervaring opgebouwd met het verzorgen van dit vervoer en het is geweldig om de blijdschap op de gezichten te zien als de voordeur open gaat en de vakantie voor de mensen begint. Als nu ook de hotelaccommodaties en excursieaanbieders zich meer richten op mensen in een rolstoel en hier serieuze oplossingen voor aanbieden zijn de vakantiemogelijkheden voor mensen in een rolstoel eindeloos.
 

Paul Timmermans
Paul Timmermans
Commercieel manager
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*