Taxichauffeur; meer dan alleen het stuur vasthouden

Ik spreek bijna dagelijks met taxichauffeurs en ben zeer onder de indruk van de competenties die een chauffeur tegenwoordig in huis moet hebben. Een taxichauffeur is zoveel meer dan iemand die mensen veilig van A naar B brengt. Omdat veel mensen totaal niet in de gaten hebben wat het beroep van taxichauffeur eigenlijk inhoudt, deel ik dat graag.

Basisopleiding

Het lijkt me vanzelfsprekend dat chauffeurs ervaring moeten hebben met het rijden op de weg en een goede geografische kennis moeten hebben. Ze moeten, om überhaupt taxi te mogen rijden, in het bezit zijn van een verklaring omtrent het gedrag en een geldige chauffeurspas. De chauffeurspas krijg je na het succesvol afleggen van een basisopleiding. Maar dan ben je er nog lang niet.

Ken de reiziger

Bij Munckhof verzorgen we vervoer voor uiteenlopende doelgroepen. Van schoolkinderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking tot kwetsbare ouderen en zakenreizigers. Iedere reiziger vraagt een andere aanpak en voor de chauffeur dus om andere competenties. Naast de basisopleiding tot taxichauffeur volgen de chauffeurs daarom diverse vakopleidingen. Van ‘Doelgroepenvervoer’ tot ‘Sociale vaardigheden’ en van ‘Basic Life Support’ tot ‘Het Nieuwe Rijden’. Tijdens deze opleidingen leren chauffeurs in theorie en praktijk hoe ze met de doelgroepen om moeten gaan en ook wat ze moeten doen als er iets fout gaat. Dat chauffeurs dit zeer serieus nemen, blijkt ook uit het feit dat ze zelf op bezoek gaan bij bijvoorbeeld een dagbesteding om te ervaren hoe je met de reizigers om moet gaan en dat ze regelmatig ook als EHBO-vrijwilliger actief zijn bij evenementen.

We vervoeren geen pakketjes

In mijn gesprekken met de chauffeurs blijkt de enorme passie waarmee chauffeurs hun werk uitvoeren. Ze kennen de mensen in de taxi echt. Het zijn geen pakketjes die vervoerd worden, het zijn mensen met een naam, een gezicht, een karakter en een verhaal. Het is de kunst van de chauffeur om daarmee op een goede manier om te gaan en ik ben trots om te zien dat dit bij iedere rit gebeurt. 
 Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*