Waar is mijn koffer?

Wil je als reiziger weten wat er met je koffer gebeurt als je deze in de vertrouwde handen van de luchtvaartmaatschappij hebt achtergelaten? Sommige reizigers willen dit heel graag stap voor stap volgen, terwijl anderen het niet zo interesseert. Mij intrigeert het hoe kofferfabrikanten en airlines hierop anticiperen en allerlei nieuwe innovaties bedenken.

Volg het koffer op de voet 

In 2015 introduceerde KLM de e-tracker. Een apparaatje dat reizigers kunnen gebruiken om exact te volgen waar een koffer zich bevindt. Het voorkomt bijvoorbeeld dat je eindeloos bij de bagageband staat te wachten op je koffer. Ook geeft het systeem een signaal als het koffer onderweg opengemaakt is en als het koffer de verkeerde kant op gaat. Niet dat je er dan veel aan kunt doen, maar je weet het in ieder geval wel.

Vingerafdruk vergrendeling

Ook in de ontwikkeling van koffers zie je allerlei wijzigingen. Zo heeft kofferfabrikant Delsey een prototype koffer ontwikkeld met verschillende innovaties. Denk hierbij aan een vergrendeling met vingerafdruk, ingebouwde speakers en de mogelijkheid om met je koffer een smartphone op te laden. Leuke ontwikkelingen die wel een behoorlijk prijskaartje met zich mee zullen brengen.

Zijn we bang om ons koffer kwijt te raken?

Wat is nu eigenlijk de achterliggende gedachte van deze ontwikkelingen. Zijn we allemaal bang dat we een koffer kwijtraken? Zitten er in het koffer dermate waardevolle spullen dat het met een vingerafdruk beveiligd moet worden? Wil je zekerheid hebben dat het koffer niet geopend wordt door derden? Of zijn we gewoon nieuwsgierig waar het koffer is? Ik vind het allemaal wat overdreven. Op het moment dat je koffer ingeleverd is, start een gigantisch logistiek proces. Kijk bijvoorbeeld eens naar het filmpje over de bagageafhandeling op Schiphol. Op dat proces heb je (gelukkig) totaal geen invloed, dus hoef je je er ook geen zorgen om te maken. Je hebt er helaas ook geen invloed op als derden je koffer open maken en er iets in willen stoppen of uit willen halen. En voor de nieuwsgierigen onder ons zijn er gelukkig veel filmpjes te vinden over het traject dat onze bagage aflegt.

Voor mijn gevoel moeten we weer met beide benen op de grond staan en ons niet te druk maken over onze koffers, of heeft u argumenten waarom bovenstaande ontwikkelingen juist wel toegevoegde waarde hebben?
 

Pieter van Hout
Pieter van Hout
Result Manager
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*