Je bent 55 jaar en zoekt een baan, kansloze missie?!

Stel, je bent 55 jaar en bent op zoek naar een nieuwe baan. Wat doe je dan? Je kunt tientallen sollicitatiebrieven sturen, maar zult wellicht geen positief resultaat krijgen. Het lijkt een kansloze missie om te slagen. Om moedeloos van te worden. Toch zijn er ook voor deze ervaren krachten kansen op de arbeidsmarkt die vaak over het hoofd gezien worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van zakelijk taxichauffeur? We spreken twee chauffeurs die pas kort als zakelijk chauffeur aan de slag zijn over hun ervaringen.

Van HR consultant naar zakelijk taxichauffeur

Ben van Elk heeft als re-integratie en HR consultant vele mensen aan een baan geholpen. Het beroep van zakelijk taxichauffeur kwam daarbij zelden in beeld, totdat hij zelf op zoek ging naar een nieuwe carrière. Inmiddels is Ben al een aantal maanden met veel plezier zakelijk taxichauffeur bij Munckhof. “Ik had nooit gedacht dat ik zakelijk taxichauffeur zou worden, terwijl het heel interessant werk is. Je bent namelijk veel op pad met directeuren, managers of andere personeelsleden van grote bedrijven. Je hebt leuke gesprekken en omdat ik zelf breed geïnteresseerd ben, kan ik ook makkelijk meepraten.” aldus Ben.

Aandacht is een sleutelwoord

Chauffeur zijn is vooral zorgen voor de gast in de taxi. Ben: “Voor de gast moet alles tot in de puntjes verzorgd zijn. Je moet netjes de deur openhouden, zorgen voor een flesje water en pepermuntjes. Maar dat is in principe niet anders dan bij mijn eerdere carrière in de horeca. Ook daar was ik continu met mensen bezig en was ik dienstverlenend. Je bent gewoon het visitekaartje van het bedrijf en moet dus ook zorgen dat alles perfect is.”

Ook na je pensioen bezig blijven

Een andere college die de stap naar taxichauffeur heeft gemaakt is Hilko Poot. Hilko werkt inmiddels bijna 3 jaar als chauffeur na een lange carrière bij defensie. “Toen ik met prepensioen ging bij defensie hoorde ik dat er diverse collega’s aan de slag gingen als zakelijk taxichauffeur. Het leek mij ook wel wat, dus heb ik gesolliciteerd. Ik werd aangenomen en geniet nu dagelijks van dit prachtige werk.” 

Goede voorbereiding is het halve werk

Een taxirit begint voor Hilko niet pas als hij in de taxi stapt. Er zit nog een belangrijk stuk voor. Hilko: “Voordat ik met mijn ritten begin, probeer ik me altijd goed voor te bereiden. Welke gasten krijg ik in de taxi? Bij welk bedrijf werken ze? Wat voor soort reis gaan ze maken? Als ik dat weet kan ik daarop anticiperen tijdens de rit. Ook is het belangrijk om voldoende algemene kennis te hebben. Je moet weten wat er in de wereld speelt, zodat je een gesprek kunt voeren.”

Iedere dag weer een verrassing

“Ik kan het beroep van zakelijk taxichauffeur zeker aanraden. Je moet uiteraard plezier hebben in het rijden en het leuk vinden om met mensen om te gaan. Je hebt interessante gesprekken in de taxi, hebt veel contact met de planners op kantoor en je kunt zomaar midden in de nacht collega’s treffen als je op een luchthaven moet wachten. Je weet aan het begin van je dienst meestal nog niet wat je allemaal gaat tegenkomen en die verrassing en afwisseling maken het werk voor mij ontzettend leuk.” aldus Hilko.

Zakelijk taxichauffeur niet te vergelijken met zorg- of leerlingenvervoer

Zakelijk taxichauffeur is een prima baan voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe carrière. Veel mensen weten niet wat het werk van zakelijk taxichauffeur inhoudt. Het is bijvoorbeeld totaal anders dan het zorg- of leerlingenvervoer. Je hebt gasten in de taxi die in de top van het bedrijfsleven zitten en dat vergt een andere aanpak. Je moet zakelijk voorkomen, goed Engels kunnen spreken en veel aandacht schenken aan service en gastvrijheid. We merken in de praktijk dat juist mensen die daar al ervaring mee hebben in een eerdere carrière, zeer geschikt zijn voor een dergelijke baan.

Bent u op zoek naar een nieuwe carrière en lijkt het u wat om zakelijk taxichauffeur te worden? Kijk dan op www.werkenbijmunckhof.nl voor onze vacatures. 
 

Anita Voskuilen
Anita Voskuilen
Personeelsadviseur
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*