In korte tijd 300 chauffeurs aannemen, hoe doe je dat?

Recent stonden we bij Munckhof voor de uitdaging om in korte tijd 300 nieuwe medewerkers aan te nemen. Als gevolg van het winnen van een Europese aanbesteding hadden we grote behoefte aan extra chauffeurs. Een gigantische operatie werd op touw gezet om de chauffeurs te vinden, aan te nemen en in te werken. Ik neem u graag mee in dit proces.

OPOV regeling

Na het winnen van een opdracht wordt er direct geïnventariseerd of er extra personeel nodig is om de opdracht uit te voeren. Als dit het geval is, zal er in eerste instantie een beroep gedaan worden op de OPOV-regeling. OPOV staat voor ‘overgang personeel bij overgang vervoerscontracten’ en is onderdeel van de taxi cao. De regeling houdt in dat een groot deel van het personeel dat betrokken is bij een vervoersopdracht een baanaanbod dient te krijgen van de nieuwe vervoerder als de opdracht overgenomen wordt. Door deze regeling hebben chauffeurs een hogere baanzekerheid binnen de branche en is het voor vervoerders makkelijker om personeel te vinden bij het binnenhalen van een opdracht. Met behulp van de OPOV-regeling hebben we een groot deel van de vacatures kunnen invullen. De andere vacatures hebben we via de reguliere kanalen en onder andere met hulp van bijvoorbeeld het UWV kunnen invullen.

300 contracten opstellen

Het vinden van personeel is één ding. Het aannemen is een andere klus. De bedrijfsleider spreekt alle kandidaten persoonlijk en beoordeelt of de kandidaat voldoet aan de criteria die Munckhof stelt. Als dit het geval is, verzamelt de bedrijfsleider samen met de collega’s van personeelszaken alle persoonsgegevens en stellen ze contracten op. Nieuwe collega’s moeten uiteraard in de systemen geregistreerd worden, ze dienen toegang te krijgen tot intranet, ontvangen bedrijfskleding en maken kennis met de collega’s op kantoor. 

Inwerken met een mentor

Chauffeurs die bij Munckhof starten zijn in het bezit van een officiële chauffeurspas, waarmee ze erkend taxichauffeur zijn. Deze pas krijgen chauffeurs na het behalen van een Chauffeursdiploma voor de taxi, het bezitten van een Verklaring Omtrent het Gedrag en een Medische Verklaring. Ondanks dit vindt altijd nog een inwerkperiode plaats. Munckhof heeft diverse mentoren die nieuwe collega’s begeleiden. Deze begeleiding gaat van het uitleggen waar de sleutels opgehaald kunnen worden, tot het toetsen van de service en klantvriendelijkheid van de collega. Het inwerken van een nieuwe collega neemt in totaal 5 weken in beslag.

De opdracht om 300 nieuwe personeelsleden aan te nemen is succesvol doorlopen. Tijd om uit te rusten is er niet. Op dit moment zijn we bezig om weer vele extra medewerkers te werven. Wil je ook chauffeur worden bij Munckhof? Kijk dan www.werkenbijmunckhof.nl voor onze actuele vacatures. 
 

Anita Voskuilen
Anita Voskuilen
Personeelsadviseur
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*