Handbagagestress

Het heeft voor zakenreizigers grote voordelen om alleen met handbagage te reizen. Je hoeft niet naar de bagage drop-off, kunt bij aankomst meteen door de douane, je hoeft weinig mee te slepen tijdens de reis en hebt alles bij de hand. Toch lukt het de luchtvaartmaatschappijen om ervoor te zorgen dat reizen met handbagage de nodige stress oplevert.

Verschillende regels

Iedere luchtvaartmaatschappij bepaalt op dit moment zijn eigen regels voor handbagage en daar zitten nogal wat verschillen in. Wanneer ik met Easyjet ga reizen mag ik een groot handbagagekoffer meenemen. Ook is er bij Easyjet geen limiet aan gewicht. Reis ik met Brussels Airlines, dan mag ik echter maar 6kg meenemen waardoor het misschien toch nodig is om ruimbagage mee te nemen. Bij KLM mag je twee stuks handbagage meenemen, maar dat is bij andere maatschappijen dan weer niet vanzelfsprekend. Kortom, het is niet consequent en daardoor onduidelijk. Zeker voor reizigers die op doorreis zijn en van verschillende maatschappijen gebruik maken levert dit ongewenste situaties op.

Efficiëntie en gemak

Het probleem met de handbagage zou opgelost kunnen worden als alle airlines dezelfde regels hanteren. Dat dacht brancheorganisatie IATA ook toen ze een poging deden om hierover afspraken te maken met de luchtvaartindustrie. Helaas waren een aantal Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het hier niet mee eens, waardoor de situatie vooralsnog niet gewijzigd wordt. Ik vind het jammer dat de maatschappijen in dit kader onvoldoende door de bril van de zakenreiziger kijken. Het is in belang van de reiziger dat reizen makkelijker wordt en het is in het belang van de luchtvaartmaatschappijen dat er efficiëntie behaald wordt in het proces. Eenduidigheid in de bagageregels zou voor beide een positieve ontwikkeling zijn.
Zo lang er echter geen oplossing is, is reizen met handbagage niet altijd even gemakkelijk. Wilt u weten welke regels er bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen gelden? Neem dan contact op met uw Travel Management Company.
 

Steffie Marx
Business Travel Consultant
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*