Bespaar op schoolreizen!

Er wordt veel geklaagd over de hoge kosten van schoolreizen en de beperkte beschikbaarheid van accommodaties en excursies.

Begrijpelijke klachten, maar wel het gevolg van de keuzes die scholen zelf maken in het organiseren van hun reizen. Door de reizen bijvoorbeeld in een andere periode te organiseren zijn besparingen mogelijk. Zeker nu scholen goed op de kosten moeten letten is het de moeite om hierop te anticiperen.

Neem afscheid van het hoogseizoen

Van grote invloed op de kosten van een schoolreis is de periode waarin gereisd wordt. Iedereen weet dat reizen in het hoogseizoen duurder is dan reizen in het laagseizoen, toch krijgen scholen het voor elkaar om de reizen allemaal in dezelfde weken plaats te laten vinden. Niet alleen de kosten van de reizen zijn hoger, ook is het lastiger om leuke excursies en accommodaties te reserveren voor de scholieren. Door midden in het hoogseizoen te reizen, lever je in op het programma en dat is zonde!

Reizen in de winter

Een belangrijk argument voor scholen om niet in de wintermaanden te reizen is de aanname dat het slecht weer is en de reizen letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Het kan gebeuren dat je net een week treft waarin de weersomstandigheden niet optimaal zijn. Daar staat echter tegenover dat ook in het voor- en najaar mooi weer zeker niet gegarandeerd is. Weegt deze onzekere weerssituatie op tegen substantiële kostenbesparingen op de reis? In het verleden was dat zeker zo, maar geldt dat ook nog in een tijd waarop bezuinigingen op de onderwijsbudgetten aan de orde van de dag zijn?

Met name in de periode januari t/m maart zijn er meer dan voldoende accommodaties en excursies beschikbaar om invulling te geven aan schoolreizen. Hoe kunnen scholen ruimte creëren in de vaste jaarplanning om schoolreizen in het laagseizoen mogelijk te maken? Wij denken graag mee om hier invulling aan te geven! Ik ben benieuwd naar jullie mening; Schoolreizen in het laagseizoen, is dat de toekomst?
 Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*