30-09-2021

GGD Limburg-Noord, Event Medical Service (EMS) en Munckhof leggen bijzondere samenwerking vast in documentaire

Een publieke en private samenwerking is in de praktijk niet altijd even makkelijk te bewerkstelligen. De coronacrisis vroeg om veel verantwoordelijkheidsgevoel, ondernemerschap, lef èn vertrouwen in elkaar. Dat hebben GGD Limburg-Noord, EMS en Munckhof in elkaar gevonden tijdens deze pandemie. Om die ongebruikelijke samenwerking vast te leggen is een documentaire gemaakt die laat zien hoe iedere organisatie deze bijzondere periode heeft ervaren en hoe de samenwerking is verlopen. Gisteren vond een preview van de documentaire plaats in select gezelschap, maar vandaag delen de drie organisaties de documentaire ook met het grote publiek.

Sinds Covid-19 ons land teistert is er veel veranderd. Complete branches kwamen nagenoeg stil te liggen en de GGD moest in zeer korte tijd enorm opschalen om voldoende Corona testmogelijkheden aan te bieden. Dat gaat niet zomaar. Zeker niet als er in voorgaande jaren veel capaciteit is wegbezuinigd.

Door out of the box te denken en na uitvoerige gesprekken hebben GGD Limburg-Noord, EMS (Event Medical Service) en vervoers- en reisorganisatie Munckhof betrouwbare partners gevonden in elkaar. Ruim anderhalf jaar werken deze partijen al samen om het testen en later ook het vaccineren van de inwoners van Limburg-Noord zo goed, snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Vervoers- en reisorganisatie Munckhof werd in eerste instantie flink geraakt door de pandemie, maar wist haar personeel zodanig in te zetten en om te scholen dat zij een waardevolle aanvulling werden op het GGD team. Zo verrichten haar medewerkers onder meer Bron- en Contactonderzoeken. Tom Roefs, directeur Munckhof: ”Het begon met het vertrouwen in onszelf en onze eigen organisaties. We wisten dat we deze klus samen gingen klaren en zijn er voor gegaan. Het was soms vooruit kijken om vervolgens weer een stap terug te zetten, maar we zijn er altijd door goed overleg en vertrouwen in elkaar doorheen gekomen.”

Ook de evenementenbranche viel door de coronamaatregelen helemaal stil. Ronald van Litsenburg van Event Medical Service: “Ook voor ons was het even spannend, want wat gaat dit voor ons betekenen? ”Toen bleek dat de GGD binnen no time enorme testcapaciteit moest organiseren stonden alle seinen op groen om te doen waar EMS goed in is: medische hulp verlenen en ondersteunen in de organisatie. Ronald: “Alle drie onze organisaties hebben professionaliteit, gedrevenheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Die eigenschappen hadden we echt nodig om deze crisis samen aan te gaan en wat te kunnen betekenen voor de maatschappij. Dat komt heel mooi tot uiting in deze documentaire.”

Directeur Jac Rooijmans, directeur Veiligheidsregio en directeur publieke gezondheid GGD Limburg-Noord is trots op de goedlopende samenwerking en het eindresultaat van de documentaire. “Natuurlijk hadden we gehoopt dat we deze documentaire als sluitstuk van de pandemie konden vertonen aan ons personeel. We zijn er echter nog niet en moeten samen nog even volhouden, maar we zijn ongelooflijk trots op datgene dat we nu gezamenlijk al hebben neergezet. Dat vroeg om ondernemerschap, lef en vertrouwen in elkaar en dat we hiermee de juiste koers in zouden zetten. Dat is gelukt.”

De documentaire is te zien via: https://vimeo.com/587907352/d207a662fd

Deel deze pagina