10 etiquette tips voor reizigers

Wat zijn zakenreis etiquette?

Kennis van lokale etiquette tijdens een zakenreis straalt professionaliteit uit. Om je op weg te helpen lichten wij op deze pagina 10 etiquette tips uit.

Hieronder volgt een opsomming van 10 bijzondere etiquette in het buitenland.

Bekijk ook eens onze overige tips rondom zakenreizen.

1. Handen in je heupen

Ga tijdens een reis door Zuidoost-Azië niet met je handen in je heupen staan. Deze houding wordt als agressief ervaren. Probeer ook te voorkomen dat je je handen in je zakken stopt, want deze nonchalante houding wordt ook niet bepaald in dank afgenomen.

2. Met mes en vork eten

Met mes en vork eten wordt ons met de paplepel ingegoten en het is ook een bekende etiquette in veel landen. In Brazilië gaan ze echter nog een stapje verder. Daar is het zeer ongepast om met je handen te eten, zelfs als het een pizza of kleine snack is.

3. Stropdas

In China wordt veel waarde gehecht aan de kledingvoorschriften. Draag als man bij een zakelijke ontmoeting bijvoorbeeld altijd een stropdas (ook als het warm is). Vrouwen moeten vooral opletten met het kleurgebruik. Rood en wit zijn in China de bruids- en rouwkleuren, die kun je dus beter vermijden.

4. Zelfspot

Ben je toevallig in Australië en wil je een goed gesprek voeren, dan kun je het beste over sport beginnen. Daar kun je met Australiërs uren over praten. Ze zijn in het gesprek wel redelijk direct en dat verwachten ze ook van de gesprekspartner. Grapjes maken kan trouwens geen kwaad, vooral niet als het over je eigen land en geschiedenis gaat.

5. You are killing the pasta!

De Italianen hebben een uitgebreide gebruiksaanwijzing als het om eten gaat. Ik zou er zo een boek over kunnen schrijven. Teveel voor dit artikel. Maar één tip wil ik graag benoemen. Gebruik NOOIT een mes bij het eten van pasta. Eet bij voorkeur je spaghetti en tagliatelle alleen met een vork en als het echt niet lukt wordt een lepel ook nog wel geaccepteerd, maar een mes is not done!

6. Respecteer het geloof

Deze tip is kort en krachtig. Respecteer het geloof van de bewoners in het land dat je bezoekt. Ga bijvoorbeeld tijdens de Ramadan niet uitgebreid dineren en probeer rekening te houden met gebedsdiensten.

7. Ben op tijd

In veel landen wordt niet heel nauwkeurig naar de klok gekeken, maar de Britten zijn zeer stipt. Zorg er dus voor dat je altijd op tijd bent in Engeland. Ook is het belangrijk om te weten dat Britten over het algemeen veel waarde hechten aan privacy. Bewaar dus wat afstand en stel niet teveel persoonlijke vragen.

8. Proost!

Zit je om tafel met Mexicanen en wil een toost uitbrengen? Doe dat dan niet met een glas water. Mexicanen geloven dat dit ongeluk brengt. Mocht je niet drinken, dan kun je beter niet mee toosten.

9. Oprecht lachen

Wil je betrouwbaar overkomen, dan moet in Rusland niet om alles lachen. Als je lacht moet dit echt oprecht zijn. Wat voor Nederlanders als een vriendelijke glimlach gezien wordt, wordt in Rusland al snel gezien als gedrag om je ware emotie te verdoezelen.

10. Sssssssst

Als je met iemand in gesprek bent, wil je koste wat kost voorkomen dat er gênante stiltes vallen in een gesprek. In Zweden hoef je je daar geen zorgen om te maken. Het is namelijk heel normaal als er stiltes vallen en het wordt zelfs als irritant ervaren als de stiltes opgevuld worden.

Naast deze tips zijn er nog vele andere etiquette en omgangsvormen waar je rekening mee kunt houden tijdens de zakenreis. Het kan een zeer positief effect hebben als je kunt inspelen op deze lokale gewoonten.Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*