Wachten op een luchthaven, alleen je partner is er blij mee!

In het streven naar een zo efficiënt mogelijke zakenreis is het verblijf op een luchthaven vaak een groot struikelblok. Het proces van inchecken, paspoortcontrole, securitycheck en vervolgens het wachten op de instapprocedure duurt lang.

De doorgewinterde zakenreiziger heeft genoeg ideeën om dit proces efficiënter te laten verlopen, maar vooral door onwetendheid van de vakantiereizigers en het risico op boetes voor airlines bij vertragingen, worden er altijd ruime marges aangehouden voor het proces van incheck tot vertrek. Toch wordt er ook door luchthavens naar mogelijkheden gezocht om het proces te versnellen of aangenamer te maken. Naast het Privium programma op Schiphol, zijn er ook innovaties op andere luchthavens.

De Fast Lane van Brussels Airport Zaventem

Een goed voorbeeld is de Fast Lane die door diverse luchthavens inmiddels aangeboden wordt. Zoals op Zaventem in Brussel. Dankzij de Fast Lane is de wachttijd aan de veiligheidscontrole tot de helft korter. De instapkaart en een barcode geven de reiziger toegang tot een aparte VIP-doorgang voor de screening. Het gebruik is echter wel afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het soort ticket. Door de Fast Lanes wordt je verblijf op de luchthaven aanzienlijk korter en kun je dus efficiënter werken.

De douane helpt mee

Ook op het gebied van overstappen is er winst te behalen. Overstaptijd is in sommige gevallen zodanig kort, dat het bijna onhaalbaar is. Het gevolg is dat de aansluitende vlucht gemist wordt en je omgeboekt wordt naar de eerstvolgende vlucht. In de Verenigde Staten wordt dit voor een deel opgelost door gebruik te maken van Global Entry, een snelle grenspassage op 26 Amerikaanse en 10 pre-clearance luchthavens. In de rij staan bij douane controle is verleden tijd en aansluitende vluchten worden makkelijker gehaald.

Hardloopschoenen nodig?

Ten slotte is de logistiek op de luchthaven vaak voor verbetering vatbaar. Van terminal 1 naar terminal 4 lopen voelt als een hardloopwedstrijd, vooral als je net een lange vlucht achter de rug hebt. Luchthavens zoeken continu naar mogelijkheden om de logistiek te verbeteren door gebruik te maken van treintjes of bussen, door de luchthavens zodanig in te richten dat lange wandelingen op de luchthaven tot het verleden behoren of door het aanbieden van lounges.

Al met al zijn er uiteenlopende ontwikkelingen om het verblijf op een luchthaven zo aangenaam of kort mogelijk te maken. En als je dan toch moet wachten, zijn er uiteraard meer dan voldoende tax-free winkels beschikbaar om iets te kopen voor het thuisfront, zal je partner zeker blij mee zijn!

Succes!

Pieter van Hout
Pieter van Hout
Result Manager
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*