Tropenrooster uitdaging voor taxibedrijven

September 2016: Het is warm in Nederland, heel warm. Temperaturen ruim boven de 30 graden geven scholen en bedrijven voldoende reden om een tropenrooster in te stellen.

’s Ochtends vroeg beginnen en ’s middags op tijd naar huis. Een logische keuze, waar de kinderen op de scholen over het algemeen weinig moeite mee hebben. Maar voor de taxibedrijven die het leerlingenvervoer verzorgen is het een enorme uitdaging.

Vaste routes

Bij de meeste leerlingenvervoeropdrachten wordt gewerkt met vaste routes en vaste chauffeurs. Na het rijden van de routes worden de chauffeurs ingezet om ander vervoer te rijden, denk bijvoorbeeld aan regiotaxi vervoer en ziekenvervoer. Als de scholen eerder sluiten, moeten de leerlingen ook eerder opgehaald worden en moeten dus de vervoersplanningen volledig herzien worden.

Regiecentrale

Het is aan de regiecentrale om in zo’n situaties snel te schakelen. Scholen besluiten in sommige gevallen pas op het laatste moment dat een tropenrooster ingesteld wordt. Los van het beschikbaar krijgen van alle chauffeurs en voertuigen is het ook van belang dat ouders weten dat de kinderen eerder thuis zijn (en er dus iemand moet zijn om de kinderen op te vangen). Dit vergt een goede afstemming van de communicatie tussen scholen, ouders en het taxibedrijf. Mocht er nu niemand ter plaatse zijn, is het handig om een alternatieve uitstaplocatie te weten. In de planningssoftware van taxibedrijven is dergelijke informatie eenvoudig te registreren.

Registratie essentieel

Registratie en communicatie zijn essentiële factoren om ervoor te zorgen dat het instellen van een tropenrooster tot weinig problemen leidt. Mijn tip: Door bij de start van een schooljaar alle relevante informatie te verzamelen en te registreren in de planningssoftware voorkom je problemen op het moment dat het letterlijk warm onder de voeten wordt.Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*