Teambuilding maakt van individuen een groep

Een aantal goede individuen vormt niet automatisch een goed team. Een goed team bestaat uit mensen die zich met elkaar verbonden voelen en elkaar vertrouwen. Deze omstandigheden zijn binnen een organisatie niet altijd vanzelfsprekend. Een geschikte manier om een goed team te creëren is door aan teambuilding te doen.

Bij teambuilding staat samenwerking centraal. Samen met uw collega’s onderneemt u activiteiten waarbij u elkaar nodig zult hebben. Het is een ontspannen manier om elkaar beter te leren kennen en om sociale binding te creëren. De activiteiten zijn bijvoorbeeld gericht op het overwinnen van hindernissen of het maken van een planning. Teambuilding zorgt ervoor dat er in de toekomst efficiënter gewerkt kan worden. Collega’s weten elkaar sneller te vinden en zullen ook elkaars sterke en zwakke punten leren kennen.

Er zijn vele verschillende teambuilding activiteiten mogelijk. Bij verschillende organisaties en doelstellingen passen verschillende activiteiten. Bij een grote groep collega’s ligt een meer kennismakende activiteit voor de hand, terwijl bij een wat kleinere groep collega’s voor een meer intensieve activiteit gekozen kan worden. Op het moment dat u als organisatie de communicatie tussen uw werknemers wil verbeteren kunt u er voor kiezen om een activiteit te ondernemen waarbij goede communicatie een vereiste is, een spelactiviteit in teams is hier een voorbeeld van. Wilt u het vertrouwen tussen uw werknemers vergroten dan zou u kunnen denken aan een activiteit waarbij collega’s blind de aanwijzingen van elkaar moeten volgen. Bij het teambuildingsproces zou u zelfs uw klanten kunnen betrekken. Munckhof heeft bijvoorbeeld een samenwerking met enkele hotels waarbij u samen met uw collega’s een hotel kunt runnen. Uniek en leuk hieraan is dat u deze activiteit zou kunnen gebruiken om uw eigen klanten te bedienen. Hiermee kunt u aan uw klanten laten zien dat gastvrijheid binnen uw bedrijf hoog in het vaandel staat.

In tijden van recessie wordt er vaak op teambuilding bezuinigd. Naar mijn idee is teambuilding voor elke organisatie een kans die aangegrepen moet worden, ook in economische mindere tijden. Door op een plezierige manier activiteiten met elkaar te ondernemen ontstaat er een positief groepsgevoel en het geeft de werknemer het gevoel gewaardeerd te worden. Dit positieve gevoel is van grote waarde voor een organisatie.

Rianne Hovens
Rianne Hovens
Office Manager
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*