Opstapplaatsen leerlingenvervoer niet per definitie efficiënt

Gemeenten nemen tegenwoordig vaak in hun eisen en wensenpakket op dat bij het leerlingenvervoer gebruik gemaakt moet worden van opstapplaatsen. De achterliggende gedachte van deze vraag is dat het vervoer dan goedkoper en/of efficiënter uitgevoerd wordt. Dit is in theorie ook vaak mogelijk, maar er zitten wel wat haken en ogen aan.

Waar zijn de ouders?

Het grote voordeel van opstapplaatsen is dat de taxi of bus niet meer bij alle thuisadressen langs hoeft. Het voertuig gaat naar één locatie waar alle kinderen uit de buurt tegelijk opgehaald worden. Dit is met het instappen ’s ochtends prima te organiseren. Behalve dan dat de kinderen en ouders in de wintermaanden in het donker, met vrieskou, sneeuw en wind op de opstaplocatie moeten wachten. Voor de retourrit in de middag is het echter wat lastiger. Wat doe je als er vertraging in de rit is ontstaan en de ouders tevergeefs staan te wachten op de kinderen? En wat doe je als de chauffeur bij de uitstaplocatie is en er ontbreken een aantal ouders, waardoor de kinderen niet overgedragen kunnen worden? 

Veilige omgeving

Naast de uitdagingen waar je in het vervoer tegenaan kunt lopen, zijn er ook praktische zaken waar gemeenten rekening mee moeten houden. Wat doe je bijvoorbeeld met de inrichting van de opstapplaats? Is er een fietsenstalling voor de kinderen, zijn er parkeerplaatsen voor wachtende ouders, is er verlichting voor de wintermaanden en is er een veilige in- en uitstap mogelijk als er meerdere busjes tegelijk staan te wachten? Allemaal punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Opstapplaatsen niet altijd goedkoper

Het gebruik maken van opstapplaatsen kan een besparing opleveren in het vervoer, maar het is altijd maatwerk en het vergt veel overleg tussen gemeente, vervoerder en ouders. Denk als gemeente goed na als de keuze gemaakt moet worden om al dan niet met opstapplaatsen te werken en betrek het vervoersbedrijf indien mogelijk bij de vraagstelling. Zij kunnen de gemeente altijd adviseren in het wel of niet gebruiken van opstapplaatsen.
 Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*