Met de trein voor zaken naar Parijs of Londen

Door NS Hispeed en Eurostar werd ik uitgenodigd voor een studiereis naar Parijs en Londen met de trein. Reden voor mij om mee te gaan en het reizen per trein te ervaren. In dit verslag vertel ik je mijn ervaringen.

Een uurtje vliegen naar Parijs klinkt erg aantrekkelijk, maar in de praktijk komt daar vóór en na vertrek een uur bij. De totale reis duurt dan al snel drie uur inclusief inchecken, douane passage en vervoer naar je eindbestemming. Met de Thalys reis je in 3 uur en vijftien minuten van Amsterdam naar Parijs. Naar Londen per trein is vanaf medio 2016 zonder overstap mogelijk in ca 4 uur.

Productiviteit van de reistijd

Wachtend op de vlucht kan er nog gewerkt worden, echter biedt de wachtruimte bij de gate weinig rust en comfort. Wie toegang heeft tot een airport business lounge kan in alle rust en onder het genot van een hapje en drankje wel rustig werken. Reis je met de trein dan geldt dat 1e klas treinreizigers gebruik kunnen maken van de NS Hispeed Lounge en 5 minuten vóór vertrek het perron op lopen. Het gereserveerde rijtuig- en stoelnummer staan op het treinbiljet, waardoor je uiterst relaxed op reis gaat.

Onderweg met de Thalys

Het eerste dat me opvalt bij binnenkomst in de Thalys is dat er voldoende ruimte is voor bagage. In de Intercity naar Amsterdam stond mijn koffertje steeds naast me in het gangpad. Lastig voor in- en uitstappende reizigers. De stoelen in de 1e klas zijn ruim en de rugleuning kan comfortabel naar achteren. Het tafeltje biedt uitgeklapt genoeg plaats om aan te werken. Vrijwel elke zitplaats heeft stroomvoorziening voor laptop/tablet/telefoon. Zodra je zit kun je ongestoord doorwerken en in de 1e klas kun je gratis gebruik maken van Wifi. Dat maakt de reistijd zeer productief in vergelijking met vliegen. Als de Thalys zijn topsnelheid bereikt voelt dat nog steeds even comfortabel. Je merkt het eigenlijk alleen als je naar de auto’s op de snelweg naast je kijkt.

De bewegingsvrijheid is in de trein groter dan in een vliegtuig. Je kunt je benen strekken of iets gaan drinken in het restauratierijtuig, waar je geniet van uitstekende catering. Afhankelijk van het tijdstip van vertrek wordt er een maaltijd geserveerd. Daarnaast komt de bediening regelmatig voorbij met snacks en drankjes, allemaal inbegrepen in de prijs. Na een zeer relaxte reis stap je in Gare du Nord uit en sta je in het bruisende hart van Parijs!

Van Parijs naar Londen met de Eurostar

Vanuit de drukte en bedrijvigheid van Gare du Nord tref je in de lounge alle comfort. Met een cappuccino en een tijdschrift kom je helemaal tot rust en bereid je je voor op de reis naar Londen met de Eurostar. Het grootste verschil met de Thalys is dat er een paspoortcontrole en security check plaatsvindt. Doordat het niet druk was, konden we zonder oponthoud door naar de Eurostar.

Ook de Eurostar biedt comfort en voorzieningen om de reis productief en ontspannen te laten verlopen, hoewel de Wifi hier ontbreekt. Zelf vond ik het een apart gevoel om onder de Noordzee te rijden, zeker wanneer je 5 minuten stil staat in de tunnel. Na een ontspannen reis kom je aan in St. Pancras International vanuit waar je op maar liefst 6  Londense metrolijnen over kunt stappen naar jouw plaats van bestemming.

Van Londen naar Amsterdam met de Eurostar en Thalys

De terugreis vanuit Londen begint op St. Pancras International. Je gaat hier via een automatisch toegangspoortje richting paspoortcontrole en security check om daarna in de lounge te vertoeven. Een oase van rust waar je ongestoord kunt ontspannen of werken.

Eenmaal gesetteld in de trein blijkt de catering in de Eurostar uitstekend te zijn. Er is keuze uit twee menu’s en regelmatig wordt er een drankje aangeboden. Helaas staat de overstap naar de Thalys in Brussel in schril contrast tot de kabbelende reis tot dan toe. Je begeeft je met je koffer in de hectiek van reizigers die met wisselende haast op weg zijn naar hun doorverbinding. Als je hier voor het eerst overstapt moet je goed opletten om de borden te volgen. Je wordt weer even herinnerd aan het ‘gewone’ reizen per trein met alle drukte, stress en irritaties.

Concluderend stel ik dat het reizen per Thalys en Eurostar, zeker in 1e klas, comfort en prima faciliteiten biedt. Voor de zakelijke reiziger betekent dit dat hij zich uitstekend kan focussen op zijn werk. Hij kan terdege voorbereid aankomen bij zijn afspraak en uitgerust terugkeren naar huis.

Pieter van Hout
Pieter van Hout
Result Manager
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*