Luchtvaartstaking? U heeft rechten!

Stakingen in de luchtvaart met als doel betere werkomstandigheden of salarisverhoging voor het luchtvaartpersoneel zijn aan de orde van de dag. Deze stakingen hebben ontzettend veel impact op reizigers, bedrijven en tevens de luchtvaartmaatschappijen. Het is belangrijk voor u om te weten dat u als reiziger ook rechten heeft!

Stakingen alom

De stakingen onder verkeersleiders, grondpersoneel op vliegvelden en piloten volgen elkaar al tijden op. Vertraagde of geannuleerde vluchten en passagiers die gestrand zijn op het vliegveld zijn het gevolg. Luchtvaartmaatschappijen zelf ervaren de gevolgen van deze stakingen echter ook. Niet alleen levert het ook voor hen vertraging op, hun imago loopt schade op en de financiƫle gevolgen zijn enorm. Zo stelde Air France-KLM topman Alexandre de Juniac dat de winst van zijn concern in 2014 300 miljoen euro had kunnen zijn. Onder andere door de stakingen was een verlies van 228 miljoen euro een feit.

Rechten van de reiziger

Buiten de luchtvaartmaatschappijen ervaren ook bedrijven en zakelijke reizigers, die tijdens stakingen zouden moeten reizen, problemen. De reiziger loopt vertraging op, komt daardoor te laat op zijn meeting of moet zelfs verstek laten gaan. Oftewel schade voor de werkgever in termen van geld en efficiency. Wat zijn uw rechten wanneer u de dupe bent van een staking? Het lijkt er dan al snel op dat u geen recht hebt op financiƫle compensatie. Een staking is immers overmacht en in het geval van overmacht krijgt u geen geld terug.

Vaak worden stakingen van het luchtvaartpersoneel vooraf aangekondigd. Wanneer een luchtvaartmaatschappij vooraf kennis heeft van de vertraging is er geen sprake van overmacht. U hebt dus recht op compensatie. Wat voor compensatie dat is, is per luchtvaartmaatschappij verschillend.

Let op: Die compensatie geldt niet wanneer bijvoorbeeld de luchtverkeersleiding staakt. Daar dit geen eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij is, is er in dat geval wel sprake van overmacht.

In het geval van een staking zal uw Travel Management Company uiteraard voor u klaar staan om u te helpen. Zij zullen proberen de consequenties van de vertraging te beperken en adviseren u om een passende oplossing te vinden. Tevens kunnen zij u helpen met het verkrijgen van compensatie.Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*