Hoger tarief voor groepsreizen, hoe kan dat?

Als Travel Consultant op de afdeling Munckhof Groups Desk krijg ik veel vragen van klanten over groepstarieven van luchtvaartmaatschappijen. Reizigers zoeken tegenwoordig zelf informatie op via het internet en vinden dan een goedkoop tarief naar een leuke bestemming. Vervolgens denkt men dat wanneer er meerdere tickets tegelijk worden gekocht er een korting wordt ontvangen. De teleurstelling is echter vaak groot als men hoort dat het groepstarief toch een stuk duurder is dan het tarief dat men op internet heeft gevonden.

Tarief voor groepsreizen

De reden van deze prijsstijging is als volgt: de prijs van een complete vlucht van een vliegtuig is opgebouwd uit verschillende opbrengsten. Verschillende boekingsklassen die gezamenlijk de kosten van de vlucht dekken. Misschien denkt u dat een toestel enkel beschikt over een economy en een businessclass. In de praktijk heeft ook de economy weer diverse subklassen met verschillende tarieven. Van iedere boekingsklasse zijn een beperkt aantal stoelen beschikbaar. Van de goedkoopste boekingsklassen een klein aantal stoelen en van de duurdere boekingsklassen de meeste. Op deze manier kun je geluk hebben als je vroeg boekt en het goedkoopste tarief nog beschikbaar is. Voor een luchtvaartmaatschappij is het natuurlijk niet mogelijk om een groep te boeken voor het laagste tarief, de kosten voor de andere tarieven zouden dan omhoog moeten om de vlucht alsnog rendabel te maken.

Een groepstarief wordt dus afgegeven voor het tarief dat voldoende beschikbaarheid heeft voor de gehele groep. Hierdoor kan het dus voorkomen dat het tarief welke men op internet ziet niet beschikbaar is voor een groep en men dus een duurder groepstarief aangeboden krijgt.
Voor de klant is dit vaak moeilijk te begrijpen, we horen dan ook vaak opmerkingen van “ja, maar ik koop toch groot in dus ik krijg toch wel korting”. Dit is dus helaas niet altijd het geval.

Groepstickets altijd duurder?

Groepstickets zijn niet in alle gevallen duurder dan individuele tickets. Het groepstarief kan ook juist veel gunstiger uitvallen omdat er voor een groepsboeking vaak een bepaald boekingsklasse “vrij” gehouden wordt waar dus geen individuele tickets voor afgegeven mogen worden. Als de vlucht redelijk vol geboekt is en de goedkope individuele boekingsklassen uitverkocht zijn kan een groepstarief juist gunstiger zijn.

Voordelen van een groepstarief

Iedere luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels en voorwaarden. Over het algemeen geldt dat de voorwaarden van een groepstarief soepeler zijn dan de voorwaarden voor individuele tickets. De namen van de reizigers hoeven namelijk pas kort voor vertrek doorgegeven te worden, dus kunnen de deelnemers nog wijzigen. De tickets hoeven ook niet al meteen bij reservering geprint te worden en de annuleringsvoorwaarden zijn gunstiger. De gehele groep betaalt hetzelfde tarief en overboekingen bij groepen komen veel minder voor dan bij individuele tickets.

Hotels

Hetzelfde geldt voor hotels. De goedkope “lokprijsjes” op de verschillende hotelboekingsites zijn slechts prijzen om het hotel hoog in een zoekmachine onder de aandacht te brengen maar zijn slechts beschikbaar voor een paar kamers. Daarnaast zijn deze prijzen in de meeste gevallen exclusief ontbijt en bent u verplicht om direct te boeken en te betalen.

Gelukkig hebben wij met een groot aantal luchtvaartmaatschappijen en hotels goede afspraken gemaakt zodat we een groepsreis toch tegen aantrekkelijke voorwaarden kunnen aanbieden. Vraag gerust naar onze mogelijkheden, wij helpen u graag verder.
 

Ilona Brummans
Ilona Brummans
Travel Consultant
Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*