Hoeveel mensen passen er in een vliegtuig?

Vroeger kwamen op televisie weleens programma’s voorbij waarin mensen uitdagingen aan moesten gaan. Bij het succesvol afronden van de uitdaging wonnen ze een leuke prijs. Volgens mij is in die programma’s nooit geprobeerd hoeveel mensen er in een vliegtuig passen. Maar niet getreurd, de luchtvaartmaatschappijen experimenteren hier nu volop mee.

Klapstoelen in een vliegtuig

Ik las een tijd geleden een artikel in Travelpro. Een Franse interieur fabrikant heeft een ontwerp gemaakt waarbij er 30 extra stoelen geplaatst kunnen worden in een Boeing 737 en Airbus A320. Het bijenkorfontwerp, zoals het heet, is bijzonder omdat het bestaat uit klapstoelen die om en om in het vliegtuig geplaatst worden. Een bijzonder ontwerp waar vooral de lowcost-airlines in geïnteresseerd zullen zijn. 

Ingewikkelde situaties

De stoelen die in het nieuwe ontwerp gebruikt worden, zijn niet verstelbaar. Dit houdt in dat de zit- en beenruimte beperkt is. Zeker gezien de groeiende vraag naar extra beenruimte, lijkt me dat geen verstandige keuze. Daarnaast vraag ik me af hoe het gaat werken als je naar het toilet moet of iets nodig hebt uit het bagagerek. In de huidige indeling moet je vaak al halsbrekende toeren uithalen, hoe gaat dat werken als je om en om zit?

Openbaar vervoer per vliegtuig

Het lijkt me duidelijk dat ik dit geen goede ontwikkeling vind. Reizen per vliegtuig begint steeds meer te lijken op het openbaar vervoer. Op korte vluchten in de regio hoeft dit nog geen probleem te zijn, maar als je iets verder moeten reizen, heeft het comfort tijdens de vlucht direct invloed op de effectiviteit van de reis. Ik denk dat reizen op klapstoelen in die situaties geen positieve bijdrage heeft. 

Uiteraard zal het reizen op klapstoelen wel een stuk goedkoper zijn, maar weegt de kostenbesparing op tegen het inleveren van het comfort op de reis? Ik ben benieuwd naar uw mening.

Bron: http://www.travelpro.nl/blog/2015/07/13/nog-meer-stoelen-in-vliegtuig-dankzij-nieuw-ontwerp/Deel dit artikel

Plaats uw reactie!

Naam*

E-mail*

Bericht*