08-12-2018

Vrijwillige ouderbijdrage kan lager!

Wat vond u het leukste van uw tijd op het voortgezet onderwijs? Waarschijnlijk staan de schoolreizen, excursies en schoolfeesten hoog op uw lijst. Het organiseren van al deze activiteiten kost veel geld. De school maakt daarom gebruik van de vrijwillige ouderbijdrage. Een bijdrage die onder druk staat door de stijgende kosten van de activiteiten. Het verhogen van de vrijwillige ouderbijdrage is een oplossing, maar die is totaal niet noodzakelijk. Door activiteiten slim te organiseren kan de bijdrage zelfs omlaag!

Schoolreizen zijn educatief en goed voor het imago

Los van een goede herinnering zijn de schoolreizen, excursies en schoolfeesten belangrijk in de ontwikkeling van de scholieren. Reizen zijn educatief omdat ze aansluiten bij het lesprogramma en schoolfeesten dragen bij aan de sociale ontwikkeling. Daarnaast dragen dergelijke activiteiten bij aan de aantrekkingskracht en het imago van de school. De noodzaak van het organiseren van deze activiteiten is voor een school dus wel duidelijk. Wat doe je echter met die kosten?

Hoe vrijwillig is de ouderbijdrage?

De vrijwillige ouderbijdrage is, zoals de naam al zegt, vrijwillig. Toch betalen de meeste ouders deze bijdrage omdat ze niet willen dat hun zoon of dochter de leuke activiteiten mist. Om de bijdrage voor ouders onder controle te houden zou er kritisch naar de organisatie van de activiteiten gekeken kunnen worden.

Kies een andere reisperiode!

Te beginnen met de reisperiodes. Scholen kopiëren vaak het jaarprogramma van vorig schooljaar. Hier is uiteraard niets mis mee, maar dit zorgt er wel voor dat de reisperiodes voor iedere school altijd hetzelfde zijn. In een paar weken tijd willen alle scholen in Nederland met de bus naar dezelfde pretparken. In dit hoogseizoen zijn de kosten vanzelfsprekend een stuk hoger. Waarom niet in een andere periode naar dat pretpark gaan? 

Ga naar de minder bekende reisbestemmingen

Ook kunnen we kijken naar de reisbestemmingen. Scholen kiezen bij meerdaagse groepsreizen vaak voor traditionele bestemmingen als Londen, Berlijn en Rome. Prachtige steden voor een onvergetelijke schoolreis. Uit kostenoverweging kan het echter interessanter zijn om andere bestemmingen te selecteren. Kies bijvoorbeeld voor Liverpool, Bonn en Florence. Los van de kosten zien we dat grote steden, als gevolg van de terroristische aanslagen, inboeten op populariteit voor schoolreizen. De veiligheid van scholieren is essentieel, laat u daarom goed informeren en adviseren door de reisorganisatie als u internationale reizen organiseert!

Werk samen met andere scholen voor gezamenlijke inkoop

Een derde mogelijkheid om grip te houden op de kosten is door alle reizen gezamenlijk en centraal in te kopen. Kijk naar het totaal aan reizen dat georganiseerd wordt op school en werk bijvoorbeeld samen met scholen uit de regio. Maak vervolgens een totaalpakket aan reizen en excursies en vraag de reisorganisatie daar een voorstel voor te maken. Door het totaalpakket aan te bieden worden de reizen op individueel niveau goedkoper. 

Ouder betaalt, school bepaalt

De vrijwillige ouderbijdrage is en blijft belangrijk bij het organiseren van alle activiteiten. De ouders betalen, maar de school bepaalt de invulling. Door als school ruimte te geven voor nieuwe ideeën en werkwijzen kunnen de reizen en excursies goedkoper worden, waardoor de bijdrage lager wordt, of anders ingevuld kan worden. 

Als reisorganisatie is Munckhof altijd bereid om vrijblijvend met scholen mee te denken en mee te praten over de invulling van de reizen. Heeft u al een reis op de planning staan en wilt u zeker weten dat u niets vergeet, download dan onze checklist schoolreizen.

Deel deze pagina