20-03-2018

Nieuwe gastgezinnen in de omgeving van Londen

Onze collega's Lotta en Tamara zijn naar Engeland gereisd om kennis te maken met nieuwe gastgezinnen nabij Londen.

In de voorjaarsvakantie hebben Lotta en Tamara een kennismakingsbezoek gebracht aan twee nieuwe wijken met gastgezinnen in Engeland: The Royal Tunbridge Wells en Gillingham. Beide liggen op ca. een uur met het openbaar vervoer van Londen verwijderd. Wij vinden het heel belangrijk om te weten wie er ter plaatse de gastgezinnen organiseert, hoe de wijk eruit ziet, waar de groepen verzamelen en uiteraard waar/hoe de gastgezinnen wonen. Om helemaal in een reis te duiken, verblijven we tijdens een kennismakingsreis ook in een van de accommodaties waar onze docenten en/of chauffeurs zullen gaan logeren.

The Royal Tunbridge Wells, groene stad op een uur van Londen

Vele Londenaren die een gezin stichten trekken weg uit de grote stad Londen en kopen een woning in Tunbridge Wells. De prijzen van de huizen liggen een stuk lager dan in Londen maar de stad is heel goed te bereiken – met name met de trein. Wat opvalt in Tunbridge Wells zijn de heuvels en de vele parken. Het oude gedeelte van de stad, bij The Pantiles, heeft kleine boetiekjes, tea shops, etc. Even verderop ligt het moderne gedeelte waar ook de grote ketens een winkel hebben (overigens geen Primark). De gastgezinnen wonen in en rondom Tunbridge Wells. Ze zullen hier ongetwijfeld een onvergetelijke tijd ervaren!

In het voorjaar en in de zomer zullen de groepen kennismaken met de bijzondere optredens bij The Pantiles. En natuurlijk wordt dan het bijzondere bronwater van the Royal Tunbridge Wells uitgedeeld. Verder kan een schoolgroep hier het theater bezoeken mits er een geschikte voorstelling draait. Heeft de groep liever een theaterworkshop met echte acteurs uit Londen, dan kan dit ook in Tunbridge Wells. Diverse workshops (make high tea, make traditional recipes, singing, silk screen painting,) kunnen hier lokaal geregeld worden.

We bezoeken het verzamelpunt waar onze groepen ook zullen verzamelen als ze in Tunbridge Wells verblijven. Samen met de local organiser bekijken we de bereikbaarheid, de veiligheid en eventuele extra’s. Zo ligt het meeting point bij een supermarkt. Dat kan een voordeel zijn. Een nabij gelegen groot park biedt een schoolgroep de vrijheid een balletje te trappen en de benen te strekken wanneer zij te vroeg op het meeting point staan. De leerlingen worden dagelijks gehaald en gebracht naar het verzamelpunt.

Volop gastvrijheid in Gillingham

We reizen af naar Gillingham, een stad van circa 100.000 inwoners in de county Kent. De naam Gillingham stamt af van "homestead of Gylla's family", van het Old English ham ("village, homestead") en ingas ("family, followers"), en is voor het eerst beschreven in de 10e eeuw als Gyllingeham.

De local organiser die we hier ontmoeten was vele jaren zelf actief als gastgezin in Londen. Sinds zij in Gillingham woont, heeft zij hier een wijk met gastgezinnen opgestart. Ook het meeting point van deze wijk is overzichtelijk en veilig; als het regent kan de groep zelfs schuilen. Sportieve activiteiten als schaatsen en bowlen zijn in deze wijk mogelijk. Daarnaast zijn er in de middag diverse workshops te boeken op een van de scholen. Voorbeelden van erg leuke activiteiten die op een lokale school gedaan kunnen worden is een worskhop scones maken, een proefworkshop van traditionele producten gevolgd door een afternoon tea. Voor de stoere groepen zijn er `haunted walks` te boeken. Gillingham heeft bovendien een eigen voetbalstadion dat ook te bezoeken is, eventueel in combinatie met een voetbal clinic. 

Ook in Gillingham hebben we een aantal gastgezinnen bezocht. De samenstelling van de gastgezinnen varieert van een gezin met jonge of oudere kinderen tot aan opa en oma´s. De begeleidende docenten die ook bij een gastgezin verblijven zitten bij Jacqueline letterlijk en figuurlijk `gebakken`: in een enorme keuken kookt en bakt zij heel graag voor de gasten. Met 5 slaapkamers betekent dit dat de docenten op 1 adres kunnen verblijven en ´s avonds rustig overleg kunnen houden. En voor de sportieve docent is er zelfs een sportkamer!

Kortom, we hebben weer volop inspiratie opgedaan en nieuwe gastgezinnen en local organisers ontmoet. Wilt u met uw groep op schoolreis naar Engeland maar liever niet naar hartje Londen? Dan zijn Tunbridge Wells en Gillingham leuke alternatieven voor een topverblijf. Er zijn talloze excursies in de regio mogelijk en een dag naar Londen is ook prima te doen. We adviseren u graag over de vele mogelijkheden!
 

Deel deze pagina
Meer blogs lezen?